نحوه فسخ معاملات ملکی چگونه است؟ ممکن است در سول زندگی هر یک از نیاز به فسخ قرارداد پیش بیاید و دانستن این مطلب خالی از لطف نباشد. در مورد املاک و مستغلات امری است رایج که شامل قرارداد خرید و فروش، رهن و اجاره ملک و نیز مشارکت در ساخت ملک میشود که ممکن است هر یک از طرفین به دلایلی خواهان فسخ قرارداد خود باشند . فسخ هر قراردادی شرایط و قوانینی دارد که دانستن آن میتواند تا حدودی به کمک شما بیاید.
فسخ قرارداد
فسخ در لغت به معنای نقض، زایل گردانیدن و شکستن است. در اصطلاح انحلال ارادی یک قرارداد را فسخ میگویند. پایان دادن حقوقی یک قرارداد میتواند یکطرفه باشد یا بهصورت توافقی بین دو طرف باشد. قانون یکی از مهمترین بندهای قراردادهای رسمی در تمامی قراردادهای ملکی اعم از خرید و فروش ملک، اجاره ملک و نیز مشارکت در ساخت ملک فسخ قرارداد است که با توجه به شرایط فوق در معامله به هر دو طرف اجازه داده میشود که طی مدتزمان تعیینشده و با رعایت ضوابط و قوانین همراه با ارائه دلایل موجه اقدام به فسخ قرارداد امضاشده نمایند.
روش فسخ قرار داد به دو صورت توافقی و قانونی
الف-فسخ قرارداد بر اساس توافق طرفین
در این مورد طرفین میتوانند برای هر یک از طرفین یا شخص ثالثی که نام او در قرارداد ذکرشده حق فسخ قرار دهند. البته شرایط فسخ و مدتزمان اجرای آن باید در قرارداد قیدشده باشد.
ب-فسخ قرارداد بر اساس حکم قانون
قانون طبق مستندات و ضرری که بهطور ناخواسته یکی از طرفهای معامله پیشآمده حکم فسخ قرارداد را صادر میکند.
انواع فسخ معامله های ملکی
فسخ قرارداد بهصورت توافقی
فسخ قرارداد خریدوفروش ملک
فسخ قرارداد اجاره ملک
فسخ قرارداد مشارکت در ساخت
نحوه فسخ قرارداد بهصورت توافقی
هنگام بستن قرارداد شرایطی که فسخ توافقی یا یکطرفه را برای خریدوفروش ملک ذکر نشده باشد، طرفی که قصد فسخ معامله را دارد بایستی رضایت طرف مقابل را کسب کند. و قرارداد را با توافق طرفین فسخ شود. گاهی اختیارات فسخ را بهطرف سوم که دارای عقل و سن کافی است واگذار میشود.
نحوه فسخ قرارداد خرید و فروش ملک
فسخ قرارداد خریدوفروش املاک با شروطی از قبیل داشتن حق فسخ قرارداد، فسخ قانونی قرارداد، فسخ توافقی و فسخ یکطرفه (طبق مندرجات قیدشده در قرارداد و نیز داشتن عیوب و فریبکاری یکطرف معامله طبق حکم صادره از قانون) انجام میشود.